Vinterhus

Pellets billigaste vintervärmen

  • Artikel

Kylan har Sverige i ett järngrepp och uppvärmningskostnaderna gräver djupa hål i plånboken för många. Vad är egentligen billigaste sättet att värma sin bostad? Vinterns vinnare visar sig vara en restprodukt tillverkad i Norrland.

Årets första vecka bjöd på extremkyla på flera håll. Kylan i kombination med produktionsbortfall gjorde att elpriserna sköt i höjden. Efterfrågan på ved har stigit och på flera håll är leveranstiderna långa. Förlorarna är många och frågan är om det går att hitta någon vinnare.

Norrländska SCA har jämfört uppvärmning med el, vedkamin samt pelletskamin och räknat ut priset per kilowattimme. Länk  Och där är det tydligt vem som vinner en vinterdag mitt i arbetsveckan.

– Alla påverkas av kylan, men vinnarna är fastighetsägarna med pellets – och det på flera olika sätt, säger Per Abrahamsson på SCA och fortsätter:
– Det svåra för konsumenterna som vill jämföra olika uppvärmningsalternativ är att få jämförelsen korrekt. Ofta ser man enbart till elpriset utan att ta hänsyn till elöverföringsavgifter, skatter och moms. Sammantaget är elen oftast dyrare än vad många tror. Ett elpris från Nordpool, som återges i kvällens Rapportsändning, med 50 öre kWh, hamnar närmare 150 öre/kWh i kostnad för oss som konsumenter.

Ingen överraskning


Resultatet av jämförelsen kommer inte som någon överraskning för SCA. Det är sedan länge känt att utöver de miljömässiga fördelarna står sig värmepellets väl i en prisjämförelse med el och andra alternativ. 
Träpellets är förnybar energi som tillverkas av sågspån och kutter, restströmmar från sågverken. När spånet torkas och pressas till pellets får man ett bränsle med högt energivärde och jämn fukthalt som kan eldas i kaminer, villabrännare och stora värmeverk. När SCA tillverkar pellets kommer råvaran till stor del från egna skogar, som sköts ansvarfullt och hållbart. 

– Vi har kontroll på hela råvarukedjan. Spånet som blir pellets är en biprodukt och inget träd avverkas bara för att bli pellets. Dessutom planterar vi på SCA minst två träd för vart och ett av de vi avverkar, säger Per Abrahamsson.


”Riktigt bra vintervärme”


Ökade elpriser och en större miljömedvetenhet har lett till att många energiproducenter och konsumenter vill elda mer biobränslen som till exempel pellets. Den ökade efterfrågan har, tillsammans med begränsad tillgång på sågspån, lett till prisökningar. Men trots detta är pelletsuppvärmningen fortsatt det mest ekonomiska. Länk 

– När det blir som kallast blir elen dyrare – det är välkänt. Men vad många missar är att kylan också bidrar till att verkningsgraden hos exempelvis luftvärmepumpar sjunker.
Verkningsgrad visar hur effektivt en anläggning utnyttjar energin i det bränsle man lägger in – ju högre verkningsgrad desto effektivare värms boytan. En pelletskamin har en verkningsgrad på ungefär 90 procent vilket är 20 procent mer än en vedkamin generellt ger.

– Både som primär värmekälla eller komplement med mysfaktor är pellets ett smart alternativ för din plånbok – och miljön, säger Per Abrahamsson och avslutar;
– En riktigt bra vintervärme helt enkelt.

Här hittar du närmsta återförsäljare samt aktuella priser på vinterns billigaste värme. (LÄNK: https://scapellets.com/ )

Fakta pellets