Sörgraninge mångfaldspark
Sörgraninge mångfaldspark i Ångermanland bjuder på en stor variation av olika naturtyper. Här finns finns exempelvis bördig bäckskog, brandpräglad tallskog, sandtallskog samt många myrar och sjöar. Parken har flera kulturlämningar från svunna tider och gott om spännande stigar.
Sörgraninge omfattar 3147 hektar och ligger i sydöstra Ångermanland, söder om Graningesjön. Du når parken via väg 331. Våren 2021 utökades parken söderut med Hornsjömon och Hornsjöbäckens dalgång, som är intressant för sina höga geologiska värden och biologiska mångfald, och även rikt på forn- och kulturlämningar.
Parken gränsar till fem naturreservat och ett blivande reservat. På så vi kan vi gynna arter som behöver stora sammanhängande områden för att trivas.
Gynnsamma livsmiljöer
Parkens landskap är mycket varierat med markerade bergsmassiv, många myrar och gott om sjöar och vattendrag. Här finns allt från bördig bäckskog och hänglavsrik barrblandskog på hög höjd till brandpräglad tallskog, sandtallskog och lövrik naturskog. Parken erbjuder därmed många olika livsmiljöer för mossor, lavar, svampar, insekter och djur.
I parken finns det fortfarande kvar stora kärnor av naturskog, som i olika grad binds samman av korridorer längs slingrande bäckar och åar. Här finns stor potential att utveckla naturvärdena ytterligare.
De djur och växter som finns i våra skogar är anpassade till ett liv i skogar med naturliga störningar, främst bränder. Vi vill därför på många ställen efterlikna de naturliga processer som tidigare rådde i skogarna. Därför naturvårdsbränner vi vissa områden i parken och skapar aktivt död ved och skadar träd för att efterlikna brandskador.
Sörgraninge mångfaldspark är lättillgänglig för besökare och erbjuder fina möjligheter till friluftsliv. Det finns flera vackra och spännande stigar liksom många vattendrag med fiskemöjligheter, där det dock krävs fiskekort.
Sörgraninge i siffror
- 3147 hektar totalt
- 2 670 hektar skogsmark
- 1697 hektar ska skötas för att bevara eller utveckla naturvärden
- 211 hekar våtmark, 187 hektar sjöar, 8 hektar berg, 67 hektar övrigt
- 995 hektar av parkens skogar har höga naturvärden
Se och göra
- Åkrokens fångstgropssystem omfattar 700 meter med fångstgropar och är daterat till 3 500 fKr, och därmed länets hittills äldsta system.
- En fångstgrop gjorde 2014 som visar hur groparna kunde se ut när de användes till bl a älgjakt.
- Lämningar av två kolugnar som var i drift under 1940-talet.
- Naturskogen på Björnberget och Stordalsberget med många tallar som över flera hundra år gamla.
- Den brända skogen på Pimptjärnsmon.
- Bjursjömyren, som omfatttar 50 hektar restaurerad våtmark.
- Paddla i Bastusjön
Vandra
- Långtjärnstigen går längs foten av Björnberget, förbi Långtjärnen och genom tre naturvårdbränningar. Läs mer och skriv ut faktabladet om stigen, som även innehåller en karta. Långtjärnstigen pdf
- Naturstigen på Sakrisberget är 2 km lång och går genom gammal tallskog med spår av bränder. Läs mer och skriv ut faktabladet om stigen. Naturstigen på Sakrisberget pdf
- Barnstigen på Sakrisberget är 600 meter lång. Här träffar du figurerna Kolle och Mila som berättar om skogen. Läs mer och skriv ut faktabladet om barnstigen. Barnstigen pdf
- Andra fina stigar är Sörgraningestigen, den spångade stig längs Bjursjömyren, Bjursjöstigen och Lillspångstigen. Se broschyren för mer information.
Försöksprojekt och lyckade åtgärder
I våra parker använder vi olika åtgärder för att bevara och utveckla livsmiljöer och naturvärden. Vi upplåter gärna parkerna till forskare och andra intressenter för att kunna prova nya metoder.
Bjursjömyren
I Bjursjömyren har SCA tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrland återvätat ett 50 hektar stort våtmarksområde. Restaureringen gör att myren återfår sin förmåga att rena vattnet. Åtgärderna gynnar fåglar och andra djur och minskar utsläppet av koldioxid.
Naturvårdsbränningar
För att återskapa brandpåverkade miljöer och gynna arter som är direkt beroende av brand har SCA genomfört flera naturvårdsbränningar sedan parken bildades 2014. Målsättningen är att bränna olika områden med några års mellanrum.
Impediment som livsmiljö
Tallskogar på impediment, marker där det växer mycket långsamt och som därför inte brukas, kan bli en fristad för missgynnade skogsarter. SLU gör nu försök på SCA-mark för att återskapa livsmiljöer med döda och skadade tallar och studera vilken nytta det gör för olika skalbaggar.
Broschyr om Sörgraninge
I vår brochyr kan du läsa mer om Sörgraninge mångfaldspark och dess vackra och varierande natur. Du får också tips på spännade och roliga utflyktsmål och vandringsleder. I broschyren finns även kartor över parken.
Inventeringar av marksvamp och insekter
För att få veta om våra åtgärder i parken ger effekt tar vi hjälp av kunniga personer som kan göra olika inventeringar och undersökningar åt oss. Här kan du ta del av rapporter som rör Sörgraninge.
- Uppföljning 2024 av marksvamp i sandtallskog Sörgraninge.pdf
- Uppföljning 2023 av marksvamp i sandtallskog Sörgraninge
- Uppföljning 2022 av marksvamp i sandtallskog Sörgraninge
- Inventering av insekter i tre naturvårdsbrända områden Sörgraninge 2020
- Uppföljning av Bjursjömyrens vegetation efter restaurering Sörgraninge 2019
Fågelinventeringar
Hitta hit
Sörgraninge mångfaldspark ligger i sydöstra Ångermanland, söder om Graningesjön, längs med väg 331 som går mellan Graninge och Bergeforsen. Den sträcker sig från Graningesjön och söderut till Villola. Det är skyltat från väg 331.
GPS: 62.971-17.167
Kartor över parken
Sörgraninge från Graningesjön till Bastusjön
Sörgraninge från Bastusjön till Villola, med Hornsjömon och Hornsjöbäckens dalpång