- KARRIÄR
- VÄX MED OSS
- SKOGLIGA ENTREPRENÖRER
- SCAs ENTREPRENÖRSSTÖD – FÖR DIG OCH DITT FÖRETAG
- ALBIN ERIKSSON, ENTREPRENÖR
Albin – entreprenör och Youtuber
Att SCA hjälpte till med maskinfinansieringen, erbjöd ett flerårigt kontrakt och kontinuerlig rådgivning – det var viktiga pusselbitar när Albin Eriksson satsade på att bli avverkningsentreprenör. – Vi har en win-win-situation där SCA verkligen vill att det ska gå bra för mitt företag, säger Albin som har en populär kanal på Youtube där han visar hur det är att jobba som entreprenör.
Albin började sin skogskarriär som anställd hos Log Arvidsjaur AB, direkt efter studenten. Där fick han ta stort ansvar och blev en inofficiell mellanchef, som han beskriver det. När han flyttade söderut till Örnsköldsvik ville han fortsätta att ha en chefsroll och funderade därför på att starta eget.
– Jag hade hört att SCA ger bra stöd till entreprenörer så jag provade att kontakta dem. Jag hade ett möte med Martin Carlsson, affärsutvecklare vid SCA Skog, och när jag gick därifrån hade jag i stort sett köpt mina skogsmaskiner, säger Albin.
Tryggad sysselsättning
För Albin betydde det mycket att SCA hjälpte till vid finansieringen av maskinerna.
– Martin skötte bankkontakterna och i och med att SCA borgade för mig fick jag bästa möjliga räntor och behövde inte lägga in någon kontantinsats, berättar han.
I ett tidigare skede hade Albin själv ringt runt till flera banker, men de var mycket tveksamma till att låna ut pengar för maskininköpen.
– Det är inte lätt att komma som 23-åring och vilja låna flera miljoner för att starta ett företag. Det var ett riktigt jobbigt läge och hade inte gått att lösa utan stödet från SCA, konstaterar Albin.
En annan viktig faktor för Albin var att han fick ett långsiktigt kontrakt med SCA. Han fick själv välja längden på kontraktet, i intervallet ett till fem år, och valde då ett treårigt.
– Det ger en trygghet att veta att jag har sysselsättning för flera år, samtidigt som vi förhandlar om priserna löpande. Med tanke på hur drivmedelspriserna och övriga utgifter har utvecklats har möjligheten att förhandla om priset varit avgörande för att det ska gå att driva ett lönsamt företag.
Tillgång till nätverk
Upplägget gjorde att Albin aldrig tvekade på att satsa, trots att det handlade om mångmiljoninvesteringar.
– Jag kände att jag inte kan förlora så mycket med de här förutsättningarna. Vi har en win-win situation där SCA vill att jag ska ha full sysselsättning, att företaget ska ligga i framkant och att det ska gå bra för mig, säger han.
Förutom stöd kring ekonomin har SCA också bidragit med mycket råd kring allt från målbilder till kalkyler. Albin har löpande kontakt med både Martin och SCAs produktionsledare Zara Granberg Olofsson.
– Det är också värdefullt att få ta del av det stora nätverk som SCA har med olika leverantörer. Jag fick till exempel möjlighet att köpa en skotare som SCA bokat upp i förtid, vilket ledde till kortare leveranstid. Det gick både smidigt och snabbt!
Vill anställa fler
Albin stortrivs med livet som entreprenör. Ända sedan han var barn har skogsmaskinerna lockat och han gillar att jobba på ackord.
– Om man gör ett bra arbete får man mycket jobb och kan tjäna bra. Jag har alltid gillat att arbeta effektivt så det passar mig perfekt. Jag gillar också att det finns så många olika typer av frågor att jobba med när man har ett företag. Det handlar ju inte bara om att sitta i maskinerna.
I dag har Albin en anställd som kör skotare, medan han själv kör skördare. Han skulle gärna anställa minst en till, men liksom många andra har han svårt att hitta bra arbetskraft.
– Det är så mycket som ska stämma. Man behöver hitta någon som vill göra fina jobb, som håller ordning och reda och som dessutom har ett driv och tycker att det är roligt att producera. De personerna är inte lätta att hitta!
Väcker intresse på Youtube
Men utan att ha planerat det så har Albin blivit en viktig förebild för andra som funderar på skogsbranschen. Han har nämligen en populär Youtubekanal och ett Instagramkonto där han berättar om sitt jobb – och det har gjort att många blivit intresserade både av att jobba som maskinförare och av att bli entreprenörer.
I filmerna visar han en maskinförares vardag, allt från avverkningsarbete till underhåll av maskinerna och allt annat som hör till. I dag har Youtubekanalen 1 800 prenumeranter, över hela världen. Albins Instagramkonto är också populärt och har ungefär 850 följare.
– Det är väldigt roligt att filmerna har blivit så populära och det är kul om jag kan locka fler till branschen. Bara nu i vår är det ett tiotal personer som har hört av sig och ställt frågor om hur det är att vara entreprenör. Jag brukar ge en del tips och verkligen rekommendera det här yrket, avslutar Albin.
Tips från Albin – för dig som funderar på att bli entreprenör
- Gör en ordentlig kalkyl. Det är viktigt att inte göra någon glädjekalkyl, utan att göra en realistisk beräkning. Kom ihåg att du inte kan ägna hela din arbetstid åt att köra maskin, utan att många timmar går åt till att driva företaget och allt annat runt omkring. Ta gärna hjälp av SCA med kalkylen.
- Se till att du redan innan du startar har minst en anställd som du litar på/känner. Den anställde behöver vara både tillförlitlig, ordentlig och tycka att det är roligt att producera.
- Tänk igenom vilka dina styrkor och svagheter kommer att bli. Försök att hitta lösningar för dina svagheter och att utnyttja dina styrkor på bästa sätt.
- Du behöver tycka att jobbet är roligt för att det ska fungera. Var beredd på att det är mycket att göra.
- Spara ihop till en buffert så snart du kan, så sover du bättre om natten.
- Ha en tydlig målbild och grundidé. Följ den och gör inte några avstick bara för att det går jättebra någon månad, för det kommer sämre månader.
- Prata med andra entreprenörer om deras erfarenheter av att starta och driva företag. Lär dig av andras misstag och framgångar.
Se Albin i arbete
Via Albins Youtubekanal kan du ta del av hans vardag som entreprenör och följa honom på olika typer av uppdrag. Du kan också följa honom på Instagram via Aesomab